Uppdaterad
12 dec 2019

Octopus Demens nyhetsbrev nummer 2, 2011

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrev

Octopus Demens nyhetsbrev nummer 2, 2011

Europa och demens
Det är hissnande siffror som tas fram när det gäller demens. Vad sägs om att en ny person får en demensdiagnos var tjugofjärde sekund cirka 1,4 miljoner nya fall per år i Europa. Närmare 40 miljoner demenssjuka i världen, vilket fördubblas fram till 2030 och tredubblas till 2050. Det är förståeligt att EU försöker göra demens till en prioritering på folkhälsoområdet.

*******************************************************************************************************************
Tankar runt stölder från personer med demens
Vi vill inte se det, vi vill inte höra det, vi vill inte tro det MEN DET FÖREKOMMER. Jag har under mina 40 år inom demensvärlden på många olika sätt kommit i kontakt med dessa brott.
Tillfället gör tjuven heter det i ett gammalt talesätt. Personer med demens är lätta att stjäla från, de kommer ju ofta inte ihåg hur mycket de har, de lånar ut i god tro, de gömmer och sen glömmer och någon annan hittar, de släpper in folk i god tro. Hur ska vi kunna skydda oss mot dessa brott?? Ja först och främst borde det vara självklart att alla som ska arbeta inom demensomsorgen måste lämna utdrag ur brottsregistret.
Sofistikerade metoder är att byta ut äkta mot oäkta, förse sig med mediciner som man själv använder.
Jag känner en viss rädsla när jag tänker på framtiden, när vi alla har mängder av kontokort, vilket inte alla demenssjuka idag har. Vem hämtar ut pengar/köper saker åt den demenssjuke, finns regler för alla kort, knappast!
Det som upprörde mig mest denna vecka var en politikerkvinna som var god man och som stal 195 000 kr från en rullstolsburen 96-årig kvinna i södra Sverige. Gode mannen hade även annat liknande uppdrag där hon också hade stulit.
God man är ju ibland anhörig ibland utomstående och förskingring etc. kan förekomma i båda fallen.
Överförmyndarna begär inte ens in alla kvitton i alla kommuner, de har inte tid att granska alla heller. Länsstyrelserna, som har kontroll över överförmyndarnas arbete, hade anmärkningar på samtliga akter i många kommuner.
Stölder från äldre är orsaken till var 4:e Lex Sarah anmälan i Göteborg enligt Göteborgs-Posten.
***********************************************************************************************************
Nytt i www.demensbutiken.se

Dans och rörelse i demensvården, en ”måste ha” bok och medföljande dvd, som är ett härligt och efterlängtat tillskott, när vi ska ordna en aktivitet på boende och dagverksamheter. Materialet är gjort av sjukgymnasten Nina Berglund och hon har infört det på flera boenden.
**********************
Att slippa göra resan ensam. Ett studiematerial framtaget av Demensförbundet och Studieförbundet Vuxenskolan. Materialet omfattar åtta avsnitt och är ett jättebra material för grupper där man själv fått en demensdiagnos och är tidig i sin sjukdom.
********************
Side-By-Side cykeln. Nu är det snart vår i hela landet och en cykeltur kan vara en fantastisk aktivitet.
Känner du att du skulle vilja köpa en cykel till boendet men har stora problem med budgeten, så försök med att söka fondmedel. Vill du ha tips så hör av dig till mig på Octopus Demens AB
****************************************************************************************************************
*****************************************************************************************************************
Hörsel och demens
Det har varit många artiklar om demens och hörselnedsättning den senaste tiden. Amerikanska forskare har hittat ett samband mellan hörselnedsättning och demens. MEN de vet ju inte vad det kan bero på. Själv tror jag mycket på att gamla människor som hör dåligt blir mer isolerade och får därmed inte den mentala, sociala och motionsträningen som vi alla behöver för att stamcellerna i hjärnan ska utvecklas till normala hjärnceller. Sen kan personer med hörselnedsättning te sig mer sjuka än de är. Ja fortsättning lär följa på detta tema.
******************************************************************************************************************
Promenader och demens
Det är uppiggande att läsa forskningsartiklar, allra helst när det står vad man önskar. Kirk Erickson, forskare vid Montefiore medical center i USA har kommit fram till att om 60 personer får stretcha och 60 personer får promenera 40 minuter 3 gånger i veckan så händer det intressanta saker. Gruppen som promenerar får större Hippocampus dvs. minnescentra än den grupp som stretchar. Studien pågick ett år och den bekräftar tidigare studier som visar att motion är befrämjande för minnet.
***************************************************************************************************************
Normaltrycksvattenskalle – ny diagnosmetod

Det är spännande att läsa om forskare från Umeå som kommit fram med ett instrument som kan diagnostisera Normaltryckshydrocephalus på en timme. Ni läste säkert om en man i fjol vinter i Hudiksvall som fått fel diagnos i flera år innan han till slut hamnade rätt och blev också opererad med ett plaströr insatt, som leder bort den överflödiga vätskan från hjärnans hålrum.
Problemet med denna sjukdom är bland annat att vid vissa röntgen undersökningar så ser hjärnan likadan ut vid Alzheimer som vid normaltrycksvattenskalle.
Orsaker till denna sjukdom kan vara många, cystor, olyckor, förträngningar mm
Det nya instrumentet, som används via ryggmärgsvätskan, ger nya möjligheter och finns redan på 5 sjukhus i Sverige.
Det finns en nybildad förening också, patient- och anhörigföreningen Hydrocefalus-NPH
**********************************************************************
Jaa, vissa saker var bättre förr…

Under de 18 år, mellan 1972 till 1990 när jag arbetade heltid på boenden för personer med demens, fanns på mitt boende med 16 personer, som jag även skrev i förra nyhetsbrevet, alltid 2 kvälls- och nattpersonal. Vi hade aldrig en tanke på att minska på det någonsin, den personaltätheten behövdes. Vem kan till exempel ensam byta inkontinenshjälpmedel på en person med demens och få det att sitta som ett förband, om denne inte vill medverka. Vem hör mitt rop på hjälp när någon behöver en dusch eller en macka i köket.
Förr var de patienter med stora psykiska och fysiska omvårdnadsbehov men idag är de kunder, boende, tjänstemottagare, etc. och kan sitta och titta på Melodifestivalen och klara sig utan personal.
Jag förstår faktiskt de 2 herrar som blev ovänner i sin ”värld” när ingen personal var där och kunde hjälpa dem att kommunicera med varann. Tyvärr så gick det så långt så den ene mannen avled.
Kanske skulle vi backa tiden till före 1992 när det gäller nattbemanning, för så länge har det varit obemannat delar av natt på många ställen.
*****************************************************************************
Sommar läger

Ett helgläger för unga anhöriga mellan 18 år och 30 år anordnas i sommar, 2011, i Dalarna. Det återkommer 2012 också. På Sjöviks folkhögskola, utanför Avesta i södra Dalarna, anordnar Anhörigstöd i Avesta och Mora kommun tillsammans med Mattias Leslie Karlsson, ung anhörig, ett läger som riktar sig till dig som är mellan 18-30 år och ung anhörig till en demenssjuk person.
Under helgen finns förutom avkoppling även möjlighet att få prata både med en demenssjuksköterska, läkare, andra unga som har en demenssjuk anhörig.
http://www.mora.se/sommarlager
*************************************************
Märklig läkningsförmåga hos djur
I Uppsala har vi sedan länge värnat om vattensalamandern. Detta speciella djur som är bosatt på den mark där man velat bygga bostäder.
Nu läste jag en spännande artikel i medicinsk vetenskap nummer 1, 2011. Det stod att salamandern kan bota sina egna hjärnskador. Man hade även gjort försök med att injicera celler så den får Parkinson. En månad senare hade den ”lagat sig själv”.
Sök gärna upp denna spännande artikel.
********************************************************************************************************************

Härlig körsatsning

Läste i tidningen Dagbladet om en nybildad kör i Timrå och Sundsvall som heter ” Vi sjunger hjärna”. Det är Anhörigcenter i de båda kommunerna som satsar på detta tillsammans med Timrå församling efter ett tips från Studieförbundet Bilda, som sett nåt liknande i England.
Så nu sjungs det tillsammans med personer med demens och anhöriga i Västernorrland, mitt barndomslän.
*******************************************************************************************************************
Det kom ett Pressmeddelande från Socialstyrelsen
Det konstateras att 9 av 10 läkare i sin grundutbildning på cirka 7 år bara har 2 veckors geriatrikutbildning. Min kommentar är att i den utbildningen på 2 veckor även ingår demens förutom allt om den äldre människans sjukdomar.
Socialstyrelsen föreslår en rad åtgärder för att komma tillrätta både med kompetens och antalet läkare med geriatrisk specialistutbildning.
******************************************************************************************************
Demens hos vovvar
Det kanske inte är alla som vet att även hundar kan få Alzheimers sjukdom. Veterinärer har vetat det i cirka 10 år sades det på radion för nån månad sedan. Det finns även mediciner, ungefär samma som för oss.
**************************************************************************************************************
Synd om……
Höjdhopparen Axel Magnusson som slog svenskt rekord i höjdhopp för 90-åringar tidigare i år ska fira sin födelsedag i Japan den 24 april 2011 för första gången i sitt liv. Han borde fått en lugnare vistelse där borta i landet med de underbart blommande körsbärsblommorna.
********************************************************************************************************
Lycka för…….
Det par, han 89 år och hon 78 år som fann varann genom tidningen Land och när andan faller på så pendlar de 56 mil till varann.
Vid pennan och med många egna synpunkter
Kerstin Lundström
Octopus Demens