Uppdaterad
12 dec 2019

Octopus Demens nyhetsbrev nummer 3, 2011

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrev

Octopus Demens nyhetsbrev nummer 3, 2011
***********************************************************
Moca testet
Det nya testet Montreal Cognitive Assessement (Moca) blir ett intressant komplement till Minimental test(MMSE)som i dag finns på alla läkares bord. Det är inte utvärderat i Sverige än men finns att ladda ner på svenska på www.mocatest.org Jag tror att det kommer att slå ut MMT. Det nya är ju bland annat att frontala skador ger utslag med detta test. Jag fick ta del av detta på den fantastisk fina internatkurs som Svensk Förening för Kognitiva sjukdomar hade i Uppsala i april i år. Den återkommer varje år och är mycket väl värd att anmäla sig till för att få senaste nytt. Den riktar sig till professionella och handlade om farmakologisk behandling och forskning.
******************************************************************
Mogen dans och internetdate
Det slutade med förskräckelse för en dam som blev förälskad på mogen dans. Damen med demenssjukdom fick en sol och vårare på halsen som vägrar flytta ut. Detta stod att läsa i Sydöstran. Undertecknad tycker att det kan nog vara på sin plats att tänka sig för lite överhuvudtaget, även när man förälskar sig på nätet. Dagens 70-åringar är mycket smartare än för 40 år sedan. Det betyder att de kan dölja sina tillkortakommanden rätt länge. En man sålde sin lägenhet och flyttade in hos en kvinna men upptäckte snart att allt inte stod rätt till. Då stod han plötsligt utan bostad. Jag har fått kontakt med 3 sådana fall den senaste tiden. Råd: Hyr ut din bostad och provbo ett tag med din nya kärlek.
********************************************************************
B-vitamin i topp igen
Nya forskningsresultat visar att B-vitamin kan bromsa hjärnans förtvining vid Alzheimers sjukdom, med upp till 50 %. Detta handlar om The Oxford Project, där 168 personer med Alzheimer eller förstadier till sjukdomen var med i studien. Hälften fick B6 och B12 vitaminer och hälften fick inte verksam substans, dvs sockerpiller. Det finns fler studier som pekar åt samma håll. Dessutom är det vanligt att äldre har brist på B12, cirka 5-10 % har sådan brist. Det vore en vinst att kunna skjuta på den jobbigaste delen av sjukdomen. Tidig diagnos blir mer och mer viktig för alla med minnesproblematik.
**********************************************************************
Oroväckande statistik om bränder och äldre.
Det brinner på 2 ställen per dag i Sverige där äldre är inblandade. Orsakerna är många och i detta nyhetsbrev så ser jag naturligtvis demensproblematiken. Demenshjälpmedlet spisvakt saknas för omgivningen tror inte personen är så sjuk som han/hon faktiskt är. Man reagerar inte adekvat om man har en demens, sen kan sämre hörsel, syn och luktsinne, samt för mycket läkemedel gör personen mindre alert. Reaktionsförmågan påverkas ju också när vi blir äldre.
******************************************************************************************
Månne Sveriges yngste ordförande i demensförening
Här vill jag lyfta fram en unik person. Det är Tobias Nygårds som är nyvald ordförande och 28 år gammal, Han har bestämt sig för att driva Leksands demensförening framåt genom sin egen erfarenhet av att vara anhörig. Längre ner i detta brev kan ni läsa mer om Leksand.
*********************************************************************************************
Nytt i demensbutiken
Hund på recept DVD, en utmärkt dvd som ger svar på massor av frågor om hund i vården.Den är 25 minuter. Utbildningsansvarig för vårdhundsteamen är Ingeborg Höök, Vårdhundskolan.
Vi får se vårdhundar i arbete, hjälpmedel som hunden behöver i arbetet till exempel ringar, fotografier, bollar, hink.
Intervjuer visas bland annat med informationschefen på Sveriges Veterinärförbund Johan Beck-Friis,dessutom medverkar Livsmedelsinspektör, smittskyddsläkare och Demensförbundet.
Uppsala kommun i form av uppdragsstrateg på Äldrekontoret och äldreombudsmannen intervjuas också.
Filmen är framtagen av Uppsala kommun och Socialstyrelsen.
*******************************
Alzheimer, är en uppdaterad bok, som kommer ni i dagarna och som ni bara MÅSTE ha. Nyaste forskningen inom detta område skrivet på ett sätt som alla intresserade kan läsa, närstående och personal och allmänhet. Här finns även rön om hur vi själva kanske kan påverka.
Förvånade statistik om vapen
Hörde just att bara 43% av vårdcentralerna följer lagen, när det gäller att anmäla vapeninnehav, som läkarna måste göra om personen på grund av medicinska skäl inte ska inneha vapen. De ska anmäla till polisen. Skrämmande att detta inte görs. Läkarna överlämnar den problematiken till närstående, att lösa. Vilken fru vågar säga till sin man att han inte kan använda sitt jaktvapen längre.
*****************************************************************
Ännu en anledning till att öka personaltäthet
Nu har försäkring AFA visat nya siffror i en rapport om hot och våld som arbetsskada. Vårdpersonal har ett utsatt jobb framför allt när det gäller duschning, toaletthjälp och att klä av någon. Här är personer med demens en grupp som nämns. Det kan resultera i klösmärken, sparkar, slag etc. Rapporten tar upp personal som fått besvär i mer än 30 dagar och fått pengar från försäkringen.
Förslag till förbättring i rapporten är mer tid för omsorg och vård och bättre anmälningsrutiner.
*****************************************************************
Tidig Alzheimerdiagnostik
Det är tankeväckande med den forskning som nu pågått länge och börjat ge resultat. Det är alltså fullt möjligt att se förändringarna i hjärnan upp till 20 år innan en Alzheimerdiagnos. Det går att se hur sockeromsättningen förändras. Men...då kommer en undran, har vi råd att se det? I Japan kan man betala en årsavgift för att få vara med i en PETklubb, en röntgen görs för att se sjukdomar, ibland innan de ger symtom. Lägger de på några Yen(kronor) så kan de säkert få se denna socker förändring. Blir det kanske så att japanerna överlever oss alla om de börjar scanna alla japaner för att upptäcka sjukdomen....och bättre läkemedel och vaccinationer är ju på väg. Har skatteunderlaget råd med scanning av alla, precis som med bröstrtg, knappast. Intressant att se hur det blir.
******************************************************************
Till minne av Lena
Till minne av Lena säljs denna dvd. Möte med Lena del 1 och 2, för 300 kr ex moms juni månad ut, till alla som skriver - Till Lena - under meddelande på beställningen i demensbutiken. 150 kr går till Leksands demensförening för varje såld dvd. Lena var medlem i den föreningen och jag vill gärna stötta dem så här och att så många som möjligt ska få tillfälle att se Lena och Jan-Erik när de sprider sin positiva framtoning om livskvalitet trots hennes svåra sjukdom. Jag känner djup tacksamhet för att hon ville göra intervjuerna med mej för att kunna sprida kunskap om Alzheimers sjukdom. Jag hann besöka Lena några dagar innan denna lördag. Hon tittade på mej med sina vackra ögon en hel timme innan hon blev trött. Lite av hennes härliga minspel fanns fortfarande kvar när jag visade någonting som var rött. Lena levde med sjukdomen i 17 år. Med sin kärleksfulle make Jan-Erik värnade de nuet ända tills hon stilla somnade in lördagen den 4 juni 2011.
****************************************************************************
Det kom ett brev......
Demenssjuksköterskan Lena Kock i Södertälje skickade ett underbart tips på en länk. man kan se den många gånger. Göteborg har visst nåt liknande på gång. Nån som vet nåt om det, så maila mej gärna.
www.youtube.com/watch?v=zqfFrCUrEbY
******************************************************************
Till sist........
Tänk så olika det fungerar inom EU... I Tyskland ringer vårdpersonalen på ålderdomshem efter en utbildad sexualassistent, när det pockar på hos äldre. Den person, 52 år som jag läste om, hade utbildats på Institutet för självbestämmande för funktionshindrade (ISBB)
**************
Jag läste med stora ögon artikeln om den 75-åriga ensamma kvinnan som hackade i jorden efter koppar och råkade kräva av kabeln till hela grannlandets internet, dessutom skadades 2 andra länders internet!! Georgien, Armenien och Azerbajdzjan drabbades. Tänk så sårbara vi är !
******************************************************************
Vid pennan
Kerstin Lundström