Uppdaterad
6 dec 2019

Octopus Demens nyhetsbrev nummer 4, 2011

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrev

Octopus Demens nyhetsbrev nummer 4, 2011
***********************************************************************
Gerda-databas
Gerda står för GErontologisk Regional DAtabas. Det är ett samarbete mellan Västerbotten och Österbotten, vilket känns extra bra när hela mors släkt kommer från Österbotten. Slå upp på Google och studera all äldreforskning och avhandlingar som kommit ut från Gerda. Det är inte många som kan ståta med att ha följt 400 personer över 85 år under 10 års tid, studerat urinvägsinfektioners påverkan på den åldrande kroppen mm. Det är lika bra att erkänna, jag har några läkare som jag ser upp till alldeles oerhört, för de kan sin sak. Professor Yngve Gustafsson i Umeå är en av dem. När jag för 20 år sedan hörde honom föreläsa om äldre och förvirring, då blev jag såld.
**********************************************************
Nya teorier om Alzheimers
Läste i en tidning att en studie har publicerats i Journal of Neuroscience om nya infallsvinklar till Alzheimers sjukdom.
Äggviteämnet Beta-amyloid säges bli kvar inuti nervcellen och det skulle vara därför som placken bildas. Vi får väl se vad som händer med den teorin så småningom.
******************************************************
Ny intressant avhandling om välbefinnande
Välbefinnande och demens-Aspekter på välbefinnande hos äldre personer med måttlig till svår demens, är en spännande avhandling av Iréne Ericsson i Jonköping vid Högskolan. Hon filmade 24 egentidsituationer på boende. Hon studerade mötet. Bäst blev det när personalen satte sig på samma nivå eller lägre än den boende. Hon kunde studera välbefinnande när personalen hade "egentid", även efteråt fanns välbefinnande hos den boende.
**************************************************

Forskning om Glutamat
Intressant ny forskning visar att Glutamatdropp kan förebygga hjärtsvikt. Örebro kommer med en spännande avhandling av Mårten Vidlund. Jag undrar om detta kan påvisa något angående demenssjukdomsbehandling i framtiden eftersom det verkar påverka cirkulationen positivt. Detta kunde jag läsa i Dagens medicin nummer 45, år 2011.
************************************************************

Nytt i www.demensbutiken.se

Adventsljus
Skynda er och köp batteridriva långa adventsljus i fyrpack. Drivs med 2 stycken LR6 batterier (AA).
Dessa ljus kan hjälpa många med demenssjukdom, då det inte gör nåt om ljusen glöms bort. De brinner cirka 400 timmar.
***************************
Senior-karaoke
Sång är oerhört viktig aktivitet när man är tillsammans med personer med demens och med en egen karaoke på boendet blir det så mycket lättare. Den levereras med högtalare, karaokemaskin, 2 mikrofoner, låtpärm och usbminne med över 900 härliga låtar.
***************************
Paro är här
Japanska sociala robotsälen Paro har äntligen landat i Sverige och i demensbutiken. Titta på denna ljuvliga varelse som kan sätta hjärtan i brand.

*************************************************************************************************
************************************************************************************************
Smärta och demens
Det finns en studie som jag hoppas kommer att väcka många inom demensområdet. 352 patienter på sjukhem i Norge studerades utifrån smärta och demens. Hälften fick under 8 veckor psykofarmaka och hälften fick smärtstillande. 17 % blev piggare i smärtstillandegruppen medan i princip inget positivt hände i psykofarmakagruppen.
**************************************************************
Tillräcklig personalbemanning, vad är det????
Jag har följt demensvården sedan 1972. Från ädelreformen 1992 har kommuner och andra haft i sitt tycke, tillräcklig bemanning på natten. Det vill säga att de flesta demensboenden varit obemannande mellan en halv till 2 timmar varje natt. Det bör vara dags att sätta ner foten nu och sätta en minimibemanning, åtminstone på natten.
Sommaren 2012 beräknas Socialstyrelsen komma med föreskrifter om bindande regler när det gäller bemanning.

*************************************************************
Arbetsmiljöverket - tillsyn

Det pågår tillsyn i Stockholm, Örebro och Linköping på grund av att cirka 14000 rapporter om arbetssjukdomar och arbetsolyckor, som ledde till frånvaro, kom in till Arbetsmiljöverket från särskilda boenden åren 2005-2010.Cirka 200 boenden ska få besök och det fortsätter nästa år.

**********************************************************
Hur går det med registrering?
Datainspektionen har under hösten bestämt att kvalitétsregister inte får föras på dem som saknar egen beslutsförmåga. Man måste ha en legal ställföreträdare som inte motsätter sig för att få registrera personer med demens i register, typ Senior alert säger man.

*************************************************************
Ett nytt spislarm med sprinkler
Jag presenterades för en ny typ av spisbrandvakt i förra veckan. Det är en panel som sätts fast under fläkten. Man kan sätta en vätskebehållare bakom fläkten, mot väggen. Spisen stängs av när det blir för varmt. Börjar det brinna på spisen så sätts en sprinkler i panelen igång som bara sprutar över spisen. När spisen ska sättas på igen så måste man trycka på ok uppe på panelen och det är ett moment som en person med demens kan få svårt med eftersom det är ett ovanligt och nytt moment.

*******************************************************************
Hemförsäkringen
Bor din närstående med demenssjukdom ensam hemma eller i ett hus där andra personer med demens bor ensamma? Då kan det var läge att fundera över en hemförsäkring med allrisktillägg. Det skyddar om man själv eller granne till exempel har förorsakat objuden ohyra i lägenheten.
***********
Tänk också på att alla försäkringsbolag inte ersätter försvunna saker om man har hemtjänst, dvs man har gett någon annan en nyckel. ta reda på det av försäkringsbolaget eller kolla med kommunen om de har någon speciell försäkring för detta.

********************************************************************
Ny avhandling om musik och demens
Det är härligt med alla avhandlingar som berör musik och demens. Lena Hammar Marmstål har disputerat på Karolinska Institutet , Huddinge. Avhandlingen heter Caregivers-singing facilitates mutual encounter: Implementation and evaluation of music therapeutic caregiving in complex dementia care situations.
****************************************************************
Ny kodad grupp för unga på Facebook

Nu finns det en kodad grupp för 18 till 35 åriga anhöriga med demenssjuk mor eller far, på Facebook.
Ung anhörig i demensens skugga heter den. Det finns även en grupp för under 18 och en över 35 år.

*************************************************************************

Ny bok för in nytt begrepp
I en ny bok "Hur ska jag orka " av Lars Björklund, så byter han ut ord till ett nytt begrepp. Tills döden skiljer oss åt byts ut mot Tills livet skiljer oss åt. Detta är tänkvärt och tål att begrunda.

****************************************************************
Larm om äldre och diabetes

Läkare har observerat att äldre kan ha blivit så smala på ålderns höst att deras insulindos är fel och inte kontrollerats.
Det visar sig med att de kan bli förvirrande och irriterade på morgonen. Med eller utan demenssjukdom i botten så kan personen te sig demenssjuk eller mer sjuk. Detta är viktigt att ge akt på.
********************
En annan studie från Archives of Neurology visar att en daglig dos av insulin till personer som har Alzheimers sjukdom vara gynnsam för kognitiva förmågan. Detta måste dock studeras mer ingående säger man.

*************************************************************

Undernäring-Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har givit ut en vägledning där man visar hur sjukdomsrelaterad undernäring ska förebyggas och behandlas. Den 1 januari 2012 kommer en föreskrift där man tvingas upptäcka, förebygga och behandla.
******
Rent normalt så går vi ner cirka 0,5 kilo per år efter 70 års ålder vilket jag ser fram emot......magsäcken blir stelare och tänjs inte ut lika mycket så man blir fortare mätt. BMI blir visst också lite mer tolerant....

****************************************************************
Snarkning och minnesproblem
Vi har nog flest ensamhushåll i västvärlden, det är inte lätt att upptäcka alla som snarkar. Problem med minnet, koncentrationsproblem, trött och disträ, det kan vara tecken på att man snarkar. Allt är inte demens. Be en vän sova över och berätta eller spela in dina "snarkningar en natt". Det finns bot, sömnforskare finns på alla större sjukhus. kan vara guld värt att kolla upp.

***************************************************************

Till sist................
Pengar hjälper inte mot demens......Europas rikaste kvinna vars far grundade skönhetsföretaget L`Oreal har fått förvaltare och lider av demens.
****************
Lagen ska ändras så att personer på boende ska kunna få en nubbe till sillen eller ett glas vin till maten. Hm det var väl ändå på tiden........
****************
Med sorg fast med ljust minne läste jag att Eva Spångberg avlidit nyligen. Jag minns hennes bok "Glasfönstret", där hon beskrev hur hon vårdade sin demenssjuka mor Ruth. Hur hon sökte henne på parkeringsplatsen när hon gått ur bilen. Jag träffade Eva 1998 på Silviahemmet och har ett foto som minne. Jag minns också den video som hon spelade in, som jag fortfarande tittar på ibland. Eva var konstnär och snidade julkrubban till Uppsala Domkyrka.

Vid pennan
Kerstin Lundström