Uppdaterad
12 dec 2019

Octopus Demens nyhetsbrev nummer 1, 2012

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrev

Nyhetsbrev nummer 1, 2012.

********************************************
I gamla nyhetsbrev har jag skrivit om Gerdaprojektet (undersökning av 85+) och gurkmeja (har till och med skrivit matrecept med gurkmeja). Den senaste veckan har det kommit nya forskningsresultat.
Gerdaprojektet redovisar att många fler än man tidigare vetat, kommer att insjukna i demenssjukdomar delvis kopplat till att fler och fler klarar av sina dåliga hjärtan med operationer. Under 5 till 7 år ökade antalet demenssjuka med 40 % ! Detta blir något att bita i.
Gurkmejaforskningen (curcumin är det verksamma ämnet) visar att den kan påverka vid Alzheimers sjukdom, åtminstone för bananflugorna. De levde 75 % längre. Tipsa gärna demensbutiken om fler gurkmejarecept, så sätter jag ut det i nästa nyhetsbrev.
******************************************

******************************************
Nytt i Demensbutiken
Jag har plockat in så många nya saker. Det kommer ett urval här!
Demensboendealmanacka
Nya aktivitetsförslag för varje dag under hela året!! Er egen fantasi sätter gränsen för vad ni vill göra till exempel på ”grytlappens dag eller fiskarens dag”. Ta hjälp av anhöriga med grytlappsutställning etc. Denna aktivitetsalmanacka har jag äntligen förverkligat efter att ha haft det som dröm i 40 år !! De 10 första sidorna innehåller tips om fler aktiviteter, speciell sida för nattpersonalen om orsaker till sömnproblem hos boende. Fyra sidor handlar om de vanligaste demenssjukdomarna och lite färg och form tips. Husbiblioteksförslag finns också.
*************
Minigolf för inomhusbruk
En fiffig man har byggt en stabil minigolfkarusell som går att hänga på väggen när den inte används. En liten bana sätts fast i karusellen och vips har ni en minigolfbana. Perfekt för gemensam aktivitet för personal och personer med demenssjukdom.
**************
Demenssjukdom och ung på 50-60-talet
Jag har nu satsat på många roliga saker för de lite yngre med demenssjukdom.
Folkvagn en större plåtbil med flower power, klippdocksbok med Elvis, Fats Domino m fl, klippdocksbok med 60-talskläder, Nostalgiböcker om godis och glass och lekar och recept, seniorkaraoke ( hör av er så får ni referens på Seniorkaraoke) m m
**************
Kravspecificering för upphandling
Demensförbundet har gett ut en väldigt gedigen kravspecifikation för upphandling av personcentrerad vård och omsorg för demenssjuka. Den skulle kommunernas upphandlare behöva som manual för att bli mer precisa i anbudsförfrågan för att uppnå en bra demensvård.
*************************************************************
Detta gör mej mörkrädd…..
Eftersom jag arbetat inom landstingsvärlden under 20 år av mitt liv även på detta ställe, så gör det ont att läsa följande. Sjukhuset har gjort en stor genomgång runt hur Apodos (de små medicinpåsarna som demenssjuka ofta har) fungerar. Det visade sig att det finns många fel som kan göras innan det når ut till den sjuke hemma eller på gruppboende. En patient hade 14 fel i sin påse. Finns att läsa mer i Journal of Evaluation in Clinical Practice. Jag hoppas att Läkemedelskarusellen och mer uppmärksamma sjukvårdspersonal ska kunna hjälpa upp detta i framtiden, för demenssjuka. Läser man detta i perspektivet att 25 000 kommer till akutsjukhusen varje år för läkemedelsbiverkningar så blir jag mörkrädd !!
***************************************
Ortogeriatrisk avdelning öppnar.
Nu har Akademiska sjukhuset öppnat en ortogeriatrisk avdelning, med egen apotekare anställd. Det ska bli spännande att följa denna avdelning och dess 17 platser.
****************************************
Forskning om Downs syndrom
Det pågår forskning om huruvida andra än människor kan ha Downs syndrom. Man har hittat schimpans med Downs i USA, den hade förändringen på kromosom 22. Man har även lyckats få möss att uppvisa liknande process. Detta står att läsa om i Illustrerad vetenskap, vilket är en tidning som alltid visar framfötterna.
****************************************
Lårbensfrakturer med och utan höftskyddsbyxor
Jag har senaste tiden blivit lite frågande till hur mycket läkarna tittar på andra nationella riktlinjer när de fått uppdraget att skriva riktlinjer inom sitt eget ämnesområde. En chef inom demensområdet sa till mej att dennes läkare inte tyckte att höftskyddsbyxor hade någon effekt så det behövdes inte. Nu ställer jag mej mycket frågande till hur de professorer och läkare som är specialister på demens också anser sig vara specialister inom ortopedernas område. Allra helst som 1/3 del av alla som kommer in till ortopeden för lårbensfraktur har en demenssjukdom.
Jag säger bara…vilka nationella riktlinjer ska man kunna lita på…jag väljer i detta fall ortopedernas.
Nationella riktlinjer för vård och behandling av höftfrakturer talar ett annat språk.
****************************************
Minnesfrågor i framtiden ??
En amerikansk forskare har utformat 21 frågor som han tycker ska kunna hjälpa allmänheten att få ett grepp om sin/närståendes glömska. Är den normal eller inte. Det kommer många sådana tester och kanske vi på 2020-talet kan gå till allmän plats och få ett stöd för om vi behöver uppsöka läkare för att det inte verkar vara normal glömska, vad nu det är…(finns i kvällstidnings nätupplaga)
***************
Pub på äldreboenden blir snart regel
Det är med glädje jag ser fler och fler äldreboende med pubkvällar, Nordanstig, Huddinge m fl. Vävstugan har bytts ut mot modernare samvarorum. Inget ont om vävstuga men färre och färre kan väva.
1950- och 60 talskvällar med modevisning och jitterbugg uppvisning wow
Vid pennan
Kerstin