Uppdaterad
12 dec 2019

Octopus Demens nyhetsbrev nummer 2, 2012

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrev

Nyhetsbrev nummer 2, 2012.

****************************************************
2012 blir ett år att minnas

Octopus Demens vd firar 40-års jubileum inom demensområdet!!

Den 1 juni 2012 blir det tillåtet att servera alkohol till mat m m på särskilt boende utan tillstånd. WOW äntligen är pensionärerna myndiga !!

Nationell parboendegaranti införs i höst. WOW de som vill får åldras ihop på äldreboende om den ene behöver omvårdnad och behöver bo där.

Det verkar komma en föreskrift om minst en nattpersonal som alltid är på plats på våra demensboenden. Det låter som en saga, vi har ju haft ”tillräckligt med personal på natten enligt politikerna” i 19 år nu. Dags att sätta en minimibemanning, kanske från årsskiftet.
*********************************************************
Alzheimersjuk ung kvinna bloggar om sin vardag
Denna blogg borde alla ta del av, för att få en känsla för vad det innebär att ha Alzheimers sjukdom. Yvonne är mitt i livet och förmedlar sin livssituation på ett sätt som jag skulle vilja ingick i alla utbildningar inom vård. Alla berörs ju att demenssjukdomar någon gång i livet, det kan vara arbetskamrat mfl.
Ett gott råd. Läs denna blogg
Alzheimer.bloggo.nu


**********************************************************
Nytt i demensbutiken
Pussel i färg för vuxna med 4 eller 8 eller 24 bitar.
Det finns 10 olika motiv. Extra tjockt plastmaterial, hållbart och avtorkbart.
Köp gärna enstaka men finns även 30 eller 50 stycken pussel att köpa i samma kartong.

Lilla Nostalgiboken 50-tal och Lilla Nostalgiboken 60-tal.
Kom ihåg att det blir allt yngre som kommer in i demensvärlden. Det finns också personal som har nått en aktningsvärd ålder och kan njuta av böckerna tillsammans med sina boende.
***********************************************************

Nya tidens äldreboende
Jag läste just i en tidning att Järfälla kommun byggt framtidens äldreboende. Det innehåller bredband, spa och gym. Fönstren är i princip till golvet. 20 lägenheter är för personer med demens..
************************************************************
Detta kan ni inte missa

http://www.youtube.com/watch?v=NKDXuCE7LeQ
Om jag vore chef igen så skulle mina medarbetare få fixa en Ipod med älsklingslåtarna till alla som bodde på boendet. Jag fullkomligt älskar denna youtube film.
***************************************************************************
Efterlysningar
Finns det något fler äldreboende än Källbogården i Surahammar, som har speciell städpersonal och speciell personal som tvättar. För att få en väl fungerande äldrevård så borde man anställa personal som är utbildad för sin uppgift, allt från biståndshandläggare till städpersonal. I dag innehåller socionomutbildningen på vissa orter knappt någon demens och undersköterskor förväntas kunna städmetoder och vara dietister.

*****************
Det kom ett brev från Jennie Staaf och hennes kollega Louise Löf, nya klinisk adjunkter i Gävle. De vill gärna hitta kollegor som jobbar åt kommunerna. Har det kommit till några fler adjunkter i den kommunala äldreomsorgen, undrar Octopus Demens? Skriv och berätta för mig kerstin@octopus.se och för dem på jennie.staaf@hig.se !!
*****************************************************************************
Demensboende utan nattmedicin
Tänk jag tror att jag hittat ett boende som verkligen förstått sömnens mysterium. Malmgårdens demensboende i Skara har inte använt sömntabletter sedan 2006.
Det biologiska sömnbehovet för en gammal person anses vara 5 timmar. Det verkar man ta hänsyn till där. Det vanligaste är att man vill att folk ska sova från 20-21 till 08.00, för det passar schemat bäst. Hurra för Malmgården !!!
*******************************************************************************
Utvecklingsstörning och demens
Det finns cirka 1750 personer i Sverige som har en diagnos demens samtidigt som de har en utvecklingsstörning.
Det börjar hända saker inom detta område. Akademiska sjukhusets äldrepsykiatri i Uppsala, hade nu i april ännu en heldag om Tidiga tecken.
Kristianstad har anpassat en vårdkedja för denna grupp. De flesta remitteras till minnesmottagningen, vilket är fantastiskt. De har en fungerande samarbetsmodell mellan primärvård, sjukhus och kommun när det gäller detta. Jag vet förklaringen, de har en fantastisk eldsjäl som överläkare Ann-Marie Liljeroth. Hon har varit eldsjäl inom demensområdet i många år.
Här har övriga Sverige en förebild i denna vårdkedja.
****************************************************************************
Folkhälsoforskning och demens
En stor studie på 1200 svenskar och finnar pågår och kommer att vara igång i flera år. De har ändrat sin livsstil och ska följas för att man ska se om det också påverkar eventuellt insjuknande i minnessjukdomar. Det har säkert också påverkan på andra sjukdomar, stroke, depression etc. Man försöker ta bort de saker som man i forskningen sett vara riskfaktorer. Man lever sunt, motionerar, tränar minnet etc. Eftersom man blir uppmärksammad så får man ju också mer social stimulans.


Västernorrland på gång som vanligt…
Det är alltid spännande att läsa om vad som händer i Härnösand och däromkring. Möjligen har eldsjälen demenskonsulenten Per Hägglund haft ett finger med i detta också. Det är Margareta Bergvall på länsmuseet som är projektledare.
Nu har de ett fantastiskt projekt som jag skulle önska att alla hembygdsgårdar skulle användas till. Det är ett samarbete mellan länsmuseet Murberget, kommunerna och landstinget. Man samlar de äldre som har minnesproblematik till kafferep på gamla hembygdsgårdar eller prästgårdar. Man spelar 40-talsmusiken på radion, bakat kakorna enligt gamla recept, parfymen 4711 ( som även jag sparat hemma efter min mor), kokkaffet doftar, gamla saker finns med. Vilken underbar miljö att återuppleva sina minnen i. Museipedagogerna åker runt i kommunerna och öppnar hembygdsgården för en kaffestund. Snälla ni, starta detta i alla kommuner !!!!!!!!
***************************************************************************
Oförtrutet arbetar forskarna vidare
Det finns ett antal nya äggviteämnen som forskarna inte vetat om tidigare, i hjärnan. Tydligen så bär dessa på sockermolekyler. De här äggviteämnena finns i högre grad i hjärnan hos Alzheimersjuka än hos personer med andra demenssjukdomar.

En ny magnetkamera har inköpts till Lund och är den enda i landet. Kameran ska kunna studera, på ett mycket tidigt stadium, vad som händer i hjärnan när man får Alzheimers sjukdom.

Nya tester för att hitta Alzheimers tidigt håller också på att utvecklas. Här är det American Academy of Neurology som har hittat en medicin som tydligen ska kunna färglägga de ämnen som uppstår i hjärnan när man får sjukdomen.

En nyss publicerad studie från Karolinska institutet visar att det finns tydliga fördelar med att få använda de s.k. ”bromsmediciner” som finns, under en längre period. Tyvärr avslutas denna medicinering lite för ofta när man byter boendeform. Så får det inte vara. Skillnaden var nästan 2 poäng på MMSE, som är en vanlig mätmetod på förmågor.
*******************************************************************************
Gurkmejan på gång igen

Ämnet Kurkumin som finns i gurkmeja har visat sig ha stor effekt på bananflugor med Alzheimerssjukdom. Jo ni läste rätt man forskningsmässigt få bananflugor att uppvisa en nervsjukdom som liknar Alzheimer. Kurkumin verkade genom att minska det förstadium till placken som finns. Flugorna levde längre än kontrollgruppen och de blev stelare senare i sjukdomen än de andra. Intressant, ni får leta upp mina gamla nyhetsbrev om mat med gurkmeja igen.
*****************************************************************************
Nationellt vårdprogram för palliativ vård
Detta vårdprogram gäller 2012-2014. Jag vill speciellt ta upp det validerade instrumentet för smärtbedömning vid demenssjukdom som vårdprogrammet förordar.
Abbey Pain Scale. Det bedömer röstuttryck, ansiktsuttryck, förändrat kroppsspråk, förändrat beteende och fysiologiska förändringar. Landstinget Sörmland har det på sin hemsida, så ni kan titta på skalan.
OBS !! Det finns heller inget vetenskapligt underlag som visar att sondmatning i livets slutskede förbättrar nutritionsstatus.
**************************************************************************
En bra film hittar du i Ånge
En film om förbättringsarbete på demensboenden hittar du på
http://www.ange.se/ange/645.html
hälsar Ulla Engström.
*****************************************************************************
Körkortslagen skärps
Nu ökar trycket på läkarna ! Från och med 1 februari 2012 har läkare SKYLDIGHET att anmäla en medicinskt olämplig bilförare till Transportstyrelsen, som slutgiltigt beslutar om körkortet ska dras in eller ej. Exempel på sjukdomar som kan göra patienten olämplig som bilförare: stroke med förlamning, bristande kognitiv funktion eller synfältsdefekter, krampsjukdom t.ex. epilepsi, hjärtsjukdom med plötslig medvetandeförlust, demenssjukdom och andra sjukdomar med kognitiv svikt. Ögonsjukdom med nedsatt syn, missbruk, psykisk sjukdom med bristande verklighetsuppfattning och sjukdomsinsikt.
***************************************************************************
Till sist…….
Ny forskning liknar Uppfinnarjocke……
Vet inte vad jag ska tro men ett spännande försök har gjorts med 100 studenter. Man har satt på dem en så kallad tänkarmössa, en mössa med elektroder, sen har de fått likström (inte växelström) på 2 milliampere genom huvudet. De som fick detta lärde sig uppgifterna mycket snabbare än kontrollgruppen. Den som arbetar med detta är Allan Snyder, professor i neurovetenskap vid University of Sydney i Australien.
****************************************************************************
Vid pennan
Kerstin Lundström