Uppdaterad
12 dec 2019

Octopus Demens nyhetsbrev nummer 4 2012

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrevNyhetsbrev nummer 4 2012

*******************************************************************************

Senaste nytt om tidig diagnostik
Nu tror sig forskare i Göteborg ha hittat ett sätt att skilja ut Alzheimer från andra demenssjukdomar och Parkinson från andra sjukdomar. Detta genom att studera ämnen i ryggmärgsvätskan. Alla kämpar ju nu med att hitta tidig diagnostisering, för de läkemedel som lär komma så småningom.

***************************************************

Nytt i Demensbutiken !!

Grindskydd
Sänggrindskydd, finns i 3 typer, med genomskinliga fickor på insidan, som man kan stoppa kort i. Då har man något att titta på där man ligger i sin säng med feber eller i svår demens.

Boken Tillbaka till minnena
En ljuvlig bok som väcker massor av minnen, jag blev helt tagen av den! Den här boken är något så unikt som en upplevelsebok för personer med demens.


Careousel GSM
Läkemedelskarusell med smsfunktion. Toppen om en tidigt demenssjuk bor själv och man vill vara säker på att han/hon har sin medicin i handen vid rätt tidpunkt. Har den sjuke inte tagit den ur karusellen går ett sms till dig. Vilken ökad livskvalitet för alla + att ny engelsk forskning visar att man tjänar 40 000 kr per patient och år på att ha en läkemedelskarusell. Det blir färre frakturer och färre läkemedelsbiverkningar. Undrar när Sverige ska upptäcka detta demenshjälpmedels fördelar kontra APOdos för personer med demens!!??

Rökförkläden och rökmatta som tål 600 grader
Detta är RollsRoyce av skydd för rökande personer med demenssjukdomar

Boken Ett brev om livet
Den tredje diktboken skriven av Jenny Eriksson, ung anhörig. En helt fantastisk poesiskrivande ung dam som nu även uppmärksammats i den årliga tävlingen bland Sveriges unga poeter ”Ung poesi”. Hon är med i finalen som går av stapeln i Göteborg i oktober.
************************************************************
**********************************************************
Intressanta mätningar ska pågå vecka 42-43

Det ska genomföras en punktprevalensmätning bland personal i landsting och kommuner under vecka 42 och 43 baserad på Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i hälso- och sjukvården. Man delar upp det på basala hygienrutiner och klädregler, de som observeras ska delta i båda kontrollerna.
Detta erbjuds samtliga ställen, ska bli intressant att få läsa resultatet. Jag tycker nämligen att det finns en del övrigt att önska när det gäller nagellack och långa naglar och ringar etc. Det gäller ju att inte sprida infektioner mer än nödvändigt. Detta ska sen in i databas den 11 nov senast. Hoppas vi får läsa i pressen om utfallet sedan!

*********************************************************
Museipedagoger utbildas i demens
Det startar ett spännande projekt på initiativ av Alzheimerfonden, med idé från USA. Demensförbundet och Demenscentrum är också med i projektet, som heter Möten med Minnen. Flera museer har redan bett att få medverka. När detta är klart är det meningen att demenssjuka och anhöriga/personal ska kunna komma på specialvisningar på landets museer. Det är en konst att visa och berätta om konst m m så att en demenssjuk person får glädje av tavlan etc. Uppsala museum ska visst också vara med från början, så jag får säkert anledning att återkomma i ämnet.

*************************************************************

Nya tekniken skapar mycket roligt, WOW vilket TIPS !!

Jag läste om en dotter som hade sin mamma på ett demensboende. Dottern lärde sig att mamman blev jätteglad om dottern, när hon hälsade på, letade upp mammans älsklingslåtar på You Tube och spelade dem i telefonen för mamman.
Oj vad jag älskar sådan kreativitet!!!

********************************************************

JUBILEUMSPRISER
2 olika filmer om Lasse och Ulla, där Lasse insjuknar i Alzheimers sjukdom. Erbjudande från filmaren av dessa dokumentärfilmer.

29 minuter OBS ENDAST VHS Pris 200 kr + moms - Lasse bor hemma Så långt lagret räcker

58 minuter OBS ENDAST VHS Pris 400 kr + moms (ordinarie pris 800 kr + moms ) – Lasse bor hemma + på boende

Skicka ett mail till kerstin@octopus.se om ni vill köpa någon av dessa.

**************************************************************’

Vårdhundarna visar framtassarna
Ingeborg Höök, som är pionjär för vårdhundar i Sverige berättar att i höst startade deltagare med hund, från ytterligare cirka 15 kommuner den 1-åriga utbildningen.
Mer finns att läsa på www.vardhundskolan.se
Hon skickade också följande text:

”Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Sveriges Kommuner och Landsting, Svenska Läkarsällskapet, Astma och Allergiförbundet m.fl. samverkar i framtagandet av rekommendationer för praktisk verksamhet med vårdhund, dessa beräknas vara klara under våren 2013”.

Jag, Kerstin L, såg igår att nu har en rapport om utvärdering av vårdhunden, i samarbete med Uppsala kommun, kommit ut. Finns som häfte.

******************************************************
Forskning

Dansk forskning
Danska möss som har Alzheimers sjukdom har fått springa på löpband. Man har sett förbättringar. Nu får 200 personer med en tidig fas av Alzheimers, i en unik studie, träna 3 ggr i veckan. Man hoppas att beta-amyloiden i hjärnan ( ett äggviteämne) ska minska och därmed ge en positiv effekt. Hittills verkar alla känna en bättre livskvalitet och känner sig piggare och förhoppningsvis kan detta förlångsamma utvecklingen av sjukdomen. Professor Gunhild Waldemar leder forskningen.

En annan studie visar att personal inom äldreomsorgen som mobbas löper mycket större risk att få en djup depression än de som inte mobbas. Man testade drygt 5000 personal med 2 års mellanrum.

Tandborstning och demens
Det har länge diskuterats och bevisats att friska tänder är viktigt. Nu har 5500 personer ingått i en studie i Kalifornien står det i Journal of the American Geriatrics Society. Det visade sig att de som borstar tänderna mindre än en gång per dag hade 65 % större risk att insjukna i någon demenssjukdom.
Jag ser kanske en felkälla här. Det kan ju vara så att de som började borsta tänderna mindre än en gång per dag redan var sjuka, sådana samband har ju också visats.

Stress och hjärnan
Ännu en studie visar att stress kan göra att hjärnvolymen minskar. Det är forskare från Yale universitetet som hittat en mekanism i hjärnan som inte fungerar som den ska när vi utsätts för långvarig negativ stress. Det är en speciell transkriptionsfaktor GATA1 som aktiveras och då störs de synapser som har med kognition att göra. Detta finns att läsa om i Nature Medicine.
**********************************************************************
Ungdomslägret vid Sjöviks folkhögskola i Avesta
Nu har Avesta och Mora kommuner haft sitt andra läger för ungdomar mellan 18 och 30 år från hela Sverige, med gemensamma nämnaren, en förälder med demenssjukdom. Flera var där för andra gången och några var nya deltagare. Jag hade fått äran att vara där och föreläsa i år också precis som i fjol. Flera av ungdomarna hade ju varit med på Anhörigriksdagen i Varberg och fått en större säkerhet i sina krav. Det är härligt att se att en del fått sina hemkommuner att börja agera för att stödja dessa ungdomar. En som blev ordentligt på hugget efter Varberg är anhörigkonsulent i Danderyd och hon startar tillsammans med Anna från lägret och Österåkers kommun upp ett nätverk för nordöstra kommunerna i Stockholmsområdet. Helt underbart !!
**************************************************************
Tidning upphör
Det är trist att tidningen Allt om hjälpmedel, som utgivits av Hjälpmedelsinstitutet under massor av år, upphör nu vid årsskiftet . Jag kommer verkligen att sörja den tidningen.
**************************************************
Trycksår
Var 7-e person inom kommunal omsorg har trycksår. Detta framgår av en ny avhandling av Eila Sterner vid Karolinska universitetssjukhuset. 80 % av alla trycksår uppkommer vid ryggslutet, på hälarna, fotknölarna, sittbenen och höftbenen.
********************************************
Det kom ett brev…………
Demensalmanackan finns nu på alla våra boenden och dagverksamhet, den togs emot med stor entusiasm. Kanske det var den som gav oss på anhörigstöd en idé om "ambulerande utställning". Vi har samlat prylar från olika tidsepoker med ett gemensamt tema, vi ska åka runt med den på våra demensboenden under året. Vårdtagare och personal får komma och lyssna, känna, smaka, prova på, lukta och titta. Tanken är att väcka minnen, kommunikation och "må-bra-känsla", även väcka intresse hos personal till individanpassade aktiviteter. Personal kommer att kunna låna delar eller hela utställningen till "sina" arbetsplatser. Vi har tänkt förnya temat varje år. Ska bli intressant och följa upp och utvärdera.

Hälsningar
Liisa Haglund
Gagnef
Tack snälla Liisa för ditt brev. Jag blir såå glad att denna aktivitetsalmanacka / demensalmanacka för gruppboenden och dagverksamheter och korttidsboenden, med en ny temadag varje dag under hela året, som jag jobbade med att ta fram i vintras, har blivit så väldigt populär. Det var ju den jag saknade under alla 20 år som jag var chef på demensboende.
****************************************


Vid pennan
Kerstin Lundström