Uppdaterad
12 dec 2019

Octopus Demens nyhetsbrev nummer 1, år 2014

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrev

Nyhetsbrev nummer 1, år 2014
**************************************************************************************
Nytt Alzheimerläkemedel testas
Det känns bra att våra professorer jobbar intensivt med att hitta nya läkemedel som kan bromsa upp eller stoppa Alzheimerutvecklingen. I Uppsala leder Professor Lannfelt ett internationellt projekt där patienter i tidigt skede ska få testa nytt läkemedel. De kommer att få en injektion varannan vecka eller en gång i månaden i 18 månader. De besöker sjukhuset ofta, ibland upp till 2 gånger i veckan, för tester av minnet etc. Här har man noggrant kontrollerat via Pet- kameraröntgen, att personen har plackbildning, dvs. äggviteklumparna som syns i hjärnan vid sjukdomen. Vi vet också att skulle denna studie vara lyckad så tar det ändå 5-6 år innan läkemedel är ute på marknaden, för det behövs flera studier.
Att jag skriver om detta beror på att det är spännande att de ska försöka komma åt de giftiga s.k. protofibrillerna dvs. förstadierna till placken. Jag kommer att följa detta mycket intressanta arbete på nära håll, eftersom den första patienten i studien finns i min vänkrets.
.

********************************************************************
Dofter och demens
Det är många, många år sedan Betula studien i Umeå tog upp att luktsinnet var förändrat i mycket tidigt skede vid Alzheimers sjukdom. Då var det doften av vanilj som gav utslag på testerna. Nu visar ny forskning åter på att doftsinnet kan påverkas tidigt. Detta är ju inte så lätt att ta fasta på eftersom doftsinnet är så olika hos oss från början. Jag brukar säga att ”en del känner doften av ett smutsigt inkontinenshjälpmedel på en halv meter, andra inte ens på en mil”……

*********************************************************************


Viktiga länkar

Rolig härmande katt
Det är så skönt när det kommer nya användbara saker på Internet. Denna katt härmar allt du säger !! Detta är mycket användbart både som rolig aktivitet och som något spännande om den sjuke pratar ett annat språk. Den testades förra veckan på en vanlig träffpunkt för äldre och väckte stor munterhet bland utlandsfödda.
https://itunes.apple.com/us/app/talking-tom-cat-2/id421997825?mt=8

Minnestest hemma vid köksbordet
Detta test går bra att göra hemma. Skulle något inte vara helt ok, så ta kontakt med er vårdcentral eller annan läkare. Det finns många orsaker till minnesproblem. Expressen lade ut detta test som hade professor Bengt Winblad och det amerikanska SAGE som källor.

http://www.expressen.se/halsa/snabbt-test-kolla-om-du-riskerar-alzheimer/

**********************************************************************
**********************************************************************

Nytt i www.demensbutiken.se

Ungdomsbok
Du är inte ensam – en bok för barn och unga med en demenssjuk förälder.
Efterlängtad bok för 9 till 19-åringar !!!! Den är skriven av Jenny Eriksson som själv var 10 år när hennes pappa fick diagnosen Alzheimers sjukdom vid 46 års ålder.
Detta är en måste ha bok för alla berörda familjer, den har också ett bra pris 60 kr. Den ska också finnas hos alla skolsköterskor och skolbibliotek, anhörigkonsulenter, demenssköterskor tycker jag.

***********************
Cykla tillsammans
Den lilla röda flyttbara trampmaskinen/cykeln finns nu i demensbutiken. En sanslöst praktisk uppfinning, där personer med demens kan cykla tillsammans med personal eller anhörig.

******************************
Ny bok
Svenska på ko-miska. Denna bok är mycket passande på en dagverksamhet/hemma, där någon kan läsa högt ur den. Det är en bild på vänstra sidan och en eller några korta meningar på högra sidan. Den är väldigt skojig och jag har själv läst högt för en tidigt Alzheimersjuk dam. Hon skrattade mycket gott, när jag läste och ville ha den som födelsedagspresent också.
Exempel ur boken, ordet korrumperad beskrivs, som bild med 4 kor som visar bakarna med ordet nedanför.

********************************************************************************
********************************************************************************
Pensionen som ensamstående fast gift.
Ett samtal till Pensionsmyndigheten kan löna sig om den ena maken flyttar in på ett särskilt boende. Tilläggs och/ eller garantipensionen kan ändras till pension som ensamstående och det är inte någon retroaktiv gräns på 3 månader som det är på bostadsbidrag heller. Att ni bor ensamma får Pensionsmyndigheten reda på om ni söker bostadsbidrag ,men inte annars. Det kan bli många tusenlappar retroaktivt. Jag vet flera som känt sig tvungna att flytta från bostaden till något billigare, i samband med att den ene flyttat till särskilt boende. Kunskapen om denna ”djungel” är inte särskilt utbredd. Jag fick själv kunskapen via Demensnätverket inom Demensförbundet och vill sprida det vidare så här.

**************************************************************************************

Vid pennan

Kerstin Lundström
Octopus Demens AB