Uppdaterad
12 dec 2019

Octopus Demens nyhetsbrev nummer 3, 2015

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrev

Nyhetsbrev nummer 3, 2015
Fallolyckor måste uppmärksammas
Det är väldigt höga siffror vi läser om detta. Fler än 1000 personer dör av fallolyckor varje år. Mestadels sker det i hemmet. Värt att tänka på nu när många äldre byter till julmattor i köket till exempel.
***********************************************************
Demenssjukdomar minskar de eller…..???
Under hösten har vi kunnat läsa att demenssjukdomarna minskar. Jo då, vi som är mellan 65 och 75 år rör på oss mer så vi skjuter dessa sjukdomar framför oss. Motion är en friskfaktor i dessa sammanhang. Däremot blir vi fler och fler äldre-äldre och där ökar antalet personer med demenssjukdomar men om vi får en tidig diagnos när vi är 80-85 år så hinner inte alla bli svårt sjuka innan vi dör av andra orsaker. Detta gör ju också att samhällskostnaderna påverkas positivt. Anhörigas börda lär ju också bli mindre.
***********************************************************
Spännande Alzheimerforskning
Sverige har under hösten kommit med 2 spännande forskningsresultat som uppmärksammas i hela världen.
Det ena är forskaren Hanna Lindberg som verkar ha kommit långt i sin forskning om att bota möss med en Alzheimers sjukdomsgen i sig. Hon har hittat en s.k. Affibodymolekyl som sprutats in i mössen och binder hårt till det sjuka protein som bildas i hjärnan. Därefter utvecklade inte mössen några Alzheimersymtom alls. Detta kan faktiskt vara början till en effektiv medicin om 8-10 år.
*****************
En annan forskning som fått genomslag runt världen, är den som Göteborgsprofessorer bl a Anders Wallin gjort angående tidig diagnos.
De har nu kunnat visa att vid prov på ryggmärgsvätskan kan de se att ett protein, som normalt skulle vara lika högt i den vätskan som i vätskan i hålrummen i hjärnan, inte är lika högt utan blir lägre i ryggmärgsvätskan vid Alzheimers sjukdom. Detta kan påvisas tidigt.
*****************************************************************

% värt att uppmärksamma
Vid forskning, där man kontrollerat hur väl den diagnos som läkaren ställt stämmer med facit som man får vid obduktion så fram kom följande:
63 % relativt god överensstämmelse, 37 % inte samma diagnos.
***********************************************************
Älgjakten 2014 – 2015
Läste just att vapen fortfarande är ett stort problem inom demensvärlden. Träffade till och med en dam som sade att en anhörig kom till boendet med några älgstudsare. Hon frågade personalen, där maken flyttat in, vad hon skulle göra med vapnen för doktorn hade inte frågat om maken hade vapen hemma och hon fick inte röra dem för maken när han bodde hemma. I fjol i Västerbotten fanns det 32 000 vapen men bara 98 personer bedömdes som olämpliga att ha vapen. Det fanns också ett bra tips. Låt läkarna få tillgång till vapenregistret.
*************************************************************
Danmark är på G
Ett fantastiskt initiativ är taget i Danmark. Sex kommuner har valt att gå samman och skapa Danmarks första demensvänliga kommuner, Aalborg, Aarhus, Hillerød, Naestved, Stevns och Varde.
************************************************************
Nytt i demensbutiken.se
En liten GPS !! Nu finns lösningen på många problem med vilsekomna personer. Jag är såå glad över att kunna presentera denna nya produkt. När du köper den kommer den hem med ett SIM-kort, (som till en mobil) laddat med 50 kr från telia. Den laddas med samma typ av sladd som till mobilen. Du tar din egen mobil och skickar ett bestämt meddelande till det telefonnummer som står på SIM-kortet. Skickar du en speciell kod så kommer det upp en karta i din telefon som visar exakt var din demenssjuke anhörig tagit vägen Du kan nu skicka ett antal korta kodmeddelanden så får du till exempel sedan veta per sms om hen fallit, om hen stigit på en buss, om hen gått utanför det kilometeravstånd du bestämt osv. har du ingen mobil så kan en annan anhörig sköta detta och meddela dig. Har du en gammal mobil utan kartfunktion som kan du se var hen är, på din dator, för då kommer det bara några siffror till din mobil.

För yngre personer med demenssjukdomar finns fina små VW och Nu ska vi läsa – skrivböcker, Rolling Stones dvd + 2 cd mm
************
365 aktiviteter – Almanacka för 2016. Octopus Demens vd, dvs. undertecknad har gjort denna nya almanacka som är sprängfylld med aktivitetsförslag7Samtalsförslag. Jag har skrivit 2-4 meningar om varje dags tema så att personal på boende, dagverksamheter, personliga assistenter, anhöriga, äldrepedagoger, träffpunkter etc. ska kunna få nya tips varje dag.
***********
Katt, årets Julklapp i demensbutiken.se
Katten Pysen, finns nu åter i demensbutiken och bör bli ”årets julklapp hos Octopus Demens”. Denna härliga katt som är såå naturtrogen och har tyngd i fram- och baktassar så de hänger ner när man håller i kissen. Man kan även värma vetekudde, stoppa in i Pysens mage.
************
Batteridrivna adventsljus i 2 pack, som ser ut som de har rinnande stearin längs ljusen, mycket naturtrogna.
**************
En av alla nya böcker som finns i butiken är: Ett långsamt farväl – om en relation i nöd och lust med Alzheimer. Ulla Assarsson har skrivit en gripande bok i dagboksform om tiden för och efter det datum när hennes 62-årige make fick diagnosen Alzheimers sjukdom.
**************************************************************
Vid pennan
Kerstin Lundström
Författare, föreläsare, leg sjuksköt.
www.demensbutiken.se