Uppdaterad
12 dec 2019

Octopus Demens Nyhetsbrev nummer 2, 2016

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrev


Nyhetsbrev nummer 2, 2016
***********************************
Brist på boenden och fler vräkningar
Hörde just på Ekot att en minister har upptäckt att det byggs för få särskilda boenden och har beslutat om investeringsstöd åt kommunerna för att de ska bygga mer. Ja det är ju helt galet att, inte verkställda beslut, nu ökat med 42 % på 3 år. 3-6 eller fler månaders väntetid för en person med demenssjukdom som fått beviljat särskilt boende kan ju vara förödande. Hoppas att Inspektionen för vård och omsorg kan trycka på, så att det blir fler boenden också. Hörde från Eskilstuna att hyresvärdar har problem med äldre och att vräkningar av personer över 65 år ökat med 19 % på ett år. Säkert en del ensamma personer med demens med i den gruppen.
**************************************
Den 15-e april börjar nya regler gälla
Det ska bli intressant att ser hur de nya reglerna gällande bemanning på äldreboenden kommer att slå igenom. Personal ska ”utan dröjsmål” kunna komma när den boende behöver hjälp o stöd. Sveriges kommuner och landsting emotsatte sig att det uttryckligen skulle stå i reglerna att det ska vara bemannat dygnet runt på alla enheter. Man enades om denna skrivning istället ”utan dröjsmål”, vad nu detta kan tänkas betyda i praktiken. Förändring från hur det är nu ?? Det blir väl nån överklagan så småningom i nåt enskilt ärende så att högre instans får bena ut vad som kan krävas av boendena.
***************************************
Spännande ny forskning
Nu har forskare i Kalifornien i samarbete med forskare i Göteborg hittat ett nytt sätt att hitta Alzheimer mycket tidigt, detta finns att läsa i tidskriften Neuron, stod det i Sahlgrenska akademin.
Genom att scanna hjärnan med så kallad PET scan röntgen (man åker in i ett rör) kan man se 2 olika äggviteämnens spridning i hjärnan, tau och beta-amyloid. Det första har man inte kunnat se i hjärnan medan vi lever men nu kan man se båda. Man har bara kunnat se tau när man tagit prov i ryggmärgsvätskan. Nu kan man se förändringarna långt tidigare och vi vet ju att förändringar finns biologiskt upp till 20 år innan diagnos fast vi inte fått symtom som vi kan tyda då. Detta är fortfarande på forskningsstadiet men det är viktig forskning eftersom man söker ett botemedel också, så är det bättre ju tidigare vi kan få en diagnos även om inte symtomen börjat synas.
********************************
Demens-och äldrepsykiatrispecialiserad undersköterska
Denna 2-åriga spetsutbildning på distans för undersköterskor finns i Skellefteå och är enligt min mening outstanding för denna målgrupp. Det är 9 samlingsveckor på Campus Skellefteå på yrkeshögskolan. Det ingår 8 veckor (4+4) handledarledda studieveckor på arbetsplatser (som läraren och du väljer tillsammans) i utbildningen och den ger 200 yrkeshögskolepoäng.
http://www.skelleftea.se/yrkeshogskolan/utbildningar/demens--och-aldrepsykiatrispecialiserad-underskoterska

Mer info ges av:
Ulla-Carin Renström
Utbildningsledare
ulla-carin.renstrom@skelleftea.se
***************************
***************************
Nytt i Demensbutiken.se
Svenska på Ko-miska del 2.
Den mycket populära boken Svenska på Ko-miska har fått en uppföljare. Dessa underbara böcker är helt perfekta att läsa högt ur för personer med demenssjukdomar. Det är en tecknad bild på ena uppslaget och en-två meningar text på andra uppslaget. Författaren har konkretiserat abstrakta ord, till exempel ordet bilskola har tecknats som bilar i skolbänken. Alla som läser dessa böcker får en rolig stund.
*********************
Kommunikation och demenssjukdom
Medicine dr tillika f.d. rektor på Silviahemmet Margareta Skog har skrivit denna bok, som handlar om vad man ska tänka på när man kommunicerar med personer med demenssjukdom. Boken tar upp kroppsspråkets betydelse och är en lättläst bok där personalens vardagsupplevelser.
******************
365 demensaktiviteter/samtalsämnen
Det finns fortfarande möjlighet att köpa almanackan med speciella demens-samtalsämnen för varje dag på året, trädgårdslandets dag, bensinmackarnas dag mm.
*****************

Katten Pysen åter i lager
Nu finns katten Pysen igen. Den mysiga kissen med tyngd i tassarna och mjuk naturtrogen päls. Förväxlas mycket lätt med en riktig katt när personen kommit en bit i sin demenssjukdom.
*******************
Bilar från hela världen
En kortlek med 52 kort på bilar från hela världen. Man kan spela ett spel eller bara titta på den olika bilarna och kanske samla ihop dem som kommer från samma land. Flagga och färg på kortet visar vilka som är från samma land.
****************************************
****************************************
Professor Miia Kivipeltos forskning visar vägen.
De fyra hörnstenar som professor Kivipelto visar på i sin forskning, verkar absolut vara de viktigaste i förebyggande livsstil.
Att stimulera hjärncellerna genom social samvaro, korsord, lära sig ett nytt språk mm
Fysisk aktivitet, vilket kan vara svårt att starta upp men ack så viktigt.
Att tänka på vad vi äter så kostcirkeln kommer med och antioxidanter, det senare finns i till exempel frukt och bär, nötter och frön och grönsaker. Kål växter och grönt te innehåller mycket antioxidanter.
Undvik stress och försök att sova ordentligt.
****************************************
Oxelösund provar nya idéer
Jag läste en mycket spännande artikel i Dagens medicin för nån månad sedan. Oxelösund provar med ”inflyttningslotsar”, fyra undersköterskor som anställts för att en av dem ska kunna flytta in ett dygn hos den som sedan ska flytta till särskilda boendet. Detta genomfördes som ett projekt under 2 år och har i höstas 2015, permanentats. Nu vet man mycket mer om hur den äldre vill ha det på boendet. Kommunen valde att fokusera på inflyttningen. Vilket nytänkande tycker undertecknad !
*********************************
Dockorna i Härryda Ett spännande projekt pågår i Härryda. Jag läste om att de har låtit dockorna (som ursprungliga, även finns i demensbutiken) ha fått ”inopererad” musik, som bygger på de älsklingslåtar som den demenssjuke har enligt sin levnadsberättelse. Den personen med demenssjukdom blir lite orolig i nån situation, så spelar dockan älsklingsmusiken. Detta låter som en helt underbart kreativ idé som jag tror kan skapa lugn i jobbiga situationer. Ni som är med i projektet, skriv gärna några rader till mig.
*****************************************
Det kom ett brev………
Agneta Berglöw i Borås skickade ett spännande brev till mig, som jag fick tillåtelse att berätta om.
Hon läste om uppfinnaren Frankel som till vardag arbetar på IT-forskningsinstitutet Interactive/ Institut på Lindholmen i Gbg o då hon under förra året i samarbete med Akvarellmuseet på Tjörn arbetat i ett projekt; Kultur i vården.
Roboten Julius är tydligen en vanlig surfplatta fastsatt på stativ med hjul.
På detta vis kan man direktsända en konstvandring rakt in på äldreboendet.
Fantastiskt.
Undertecknad tror att fantasin kommer att få fram många typer av robotar i framtiden. Jag önskar mig en robot som jag kan prata med och så byter den tv-kanal så jag slipper alla krångliga fjärrkontroller !!!
***************************
Vårhälsningar
Kerstin Lundström