Uppdaterad
6 dec 2019

Octopus Demens nyhetsbrev nummer 1, 2017

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrev

Nyhetsbrev nummer 1, 2017
************************************
Danmark har invigt sin första demensby
Nu har Odense fått Danmarks första demensby, fler är på väg att byggas i Danmark. Ett 10-tal länder har nu tagit efter Hollands fantastiska idé att bygga en speciell demensby. I Holland där jag varit flera gånger finns förutom små enheter, pub, frisör, konserthall, restaurang, affär, fontäner, promenadvägar, planteringshus, stora djurskulpturer av sten mm inne på området.
Ett par personer i Sverige med hög trovärdighet har under de 8 år som demensbyn i Holland funnits, inte alls nappat på idén och då har det hittills inte byggts någon demensby i Sverige, men den som väntar på något gott……
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6618981
************************************
Nattillsyn på särskilda boenden
På SKL-s hemsida (ärendenummer 16/04652) läggs nu en tyngdpunkt på personaltäthet och utbildning nattetid på boenden. Där går det att läsa följande information:
SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har tagit fram en rekommendation för att stötta kommunerna i kvalitetsarbetet på särskilda boenden för äldre med fokus på natten.
Rekommendationens fyra delar
Koll på läget: Ledningen behöver i större utsträckning ta reda på hur arbetet bedrivs
nattetid.
Individens behov: En planering behöver genomföras med den äldre och den äldres
anhöriga vad gäller omsorgsinsatser och tillsyn även nattetid.
Strategi för ny teknik: Kommunen bör ta fram en teknikstrategi som omfattar såväl
infrastruktur, informationssäkerhet, tillämpning av lagstiftning.
Ledarskap: Ledarskapet inom särskilt boende för äldre behöver stärkas för att förändringsarbetet med att identifiera och införa nya arbetssätt.
**************************************
Musik att minnas
Jag hoppas att ingen av er har missat denna underbara skatt.
http://www.musikattminnas.se/Idehaefte.htm
Detta idéhäfte är fullt av Tips och idéer för musikstunder i äldreomsorgen.
Ladda ner denna guldgruva på 40 sidor alldeles gratis och ni har alla musikaliska aktiviteter som ni kan tänka er, som i en liten ask!!

**************************************
Holland tänker alltid i nya banor
Numera finns det många äldreboenden i Holland uppbyggda enligt denna modell.
http://www.citylab.com/housing/2015/10/the-nursing-home-thats-also-a-dorm/408424/
Ungdomar har alltid svårt att få tag i en lägenhet, det gäller både där och här i Sverige. I Holland låter de unga få bo på äldreboenden. I gengäld ska var och en ägna 30 timmar i veckan åt att umgås med de äldre som bor på boendet. De ska absolut inte göra några omvårdnadsuppgifter utan prata och vara sociala. Detta har fallit väldigt väl ut och är verkligen en innovativ idé tycker jag, en win-win situation.

*****************************
Nytt i Demensbutiken
Ny röd mjuk toalettring, som är lätt trä över den ursprungliga, oftast vita ringen. Det behövs ingen handstyrka eller verktyg. Den är mjuk och varm att sitta på, lätt att desinficera.
**********
Swing Ping Pong. Nu går det att spela pingis med sig själv. Ett aktivitetshjälpmedel utöver det vanliga! En mycket användbar svensk uppfinning. Konstruktionen är jättelätt att sätta upp med kardborreband, i en dörrkarm. Nästan alla med en demenssjukdom har någon gång i sitt liv hållit i en bordtennisracket.
*********
Svenska djur, hitta par-kortlek. Kortlek med 52 kort. Underbara fotografier på 25 olika svenska djur
************
Bilar, Memoryspel som innehåller 32 bilder
*************************************
Denna nyhet slår en del rekord….
Jag försöker hitta de nyheter som jag tycker verkar spännande och ibland annorlunda. Forskning i London vid Kings College slår alla rekord tycker jag som tycker det är jobbigt att gå till tandläkaren. De arbetar med en medicin som egentligen är tänkt att användas som behandling vid Alzheimers sjukdom. Nu har forskarna sett att detta läkemedel aktiverar tändernas stamceller på mössen, vilket kan få tänder att laga sig själva. Professor Paul Sharpe Ska tydligen börja studier på människa senare under detta år, men vi har ju oftast mycket större hål än möss…..
*******************************
Lägg Uman diagnostics företaget på minnet
Jag tror att vi kommer att få läsa mycket om detta Umeå-företag framöver. De är på väg att, genom ett blodprov, kunna se om hjärnan har fått en traumatisk skada, genom att se på NF-light en nervskademarkör. Får man en skada på hjärnan så läcker det ut äggviteämnen ur hjärncellerna. De kan så småningom ses i ett blodprov. Det betyder att bl a annat de som fått hjärnskakningar via t ex idrott, snabbt får veta om de behöver ta det lugnt ett tag framöver och inte gå tillbaka för tidigt. Får personer många hjärnskakningar så är ju det riskfaktorer för hjärnskador.
*******************************
Myndigheten för delaktighet
Jag har följt denna myndighets arbete sedan de tog över bl a Hjälpmedelsinstitutets hela verksamhet den 1 maj 2014. Under den tiden har jag saknat många av delarna som belystes förr på HI. Nu har jag till min glädje hittat ett häfte som går att ladda ner gratis. Häftet har tagits fram av svenskt Demenscentrum på uppdrag av myndigheten.
http://www.mfd.se/globalassets/dokument/publikationer/2016/2016-24-nar-glomska-ar-en-sjukdom.pdf
*******
Demensförbundet och tidningar har ju redan skrivit om det samarbete med Myndigheten för Delaktighet och Dagligvaruhandeln som sker under året. En av Demensförbundets medlemmar sade på en konferens att, det finns ju snabbkassor så varför finns det inte långsamkassor. Det ligger mycket i det, tycker jag.
http://www.mfd.se/globalassets/dokument/publikationer/2016/2016-26-det-ska-vara-latt-att-handla.pdf

***************************
Eldsjälarna Gudrun och Katrin i Avesta Kommun hälsar att:
Den 15 mars 2017 öppnar vi för anmälningar till sommarens läger. FB gruppen ”ung anhörig i demensens skugga” startade sommarläger för barn/unga med demenssjuka föräldrar och de genomförs till sommaren för sjunde året i rad. Inbjudan läggs ut i FB gruppen då det är dags. Anmälningar till samtliga läger tas emot via Avesta Kommun. Läger och resa är helt sponsrade av Alzheimerfonden.
Octopus demens AB lyfter på hatten för Alzheimerfonden, som gör att dessa läger möjliga utan kostnad för deltagarna.
***************************
HSB Omsorg har övertagits av Ersta diakoni
Ersta diakoni har blivit ny ägare till HSB Omsorg, vilket betyder att det nya namnet blir Ersta diakoni AB.
***************************

Februarihälsningar
Kerstin Lundström