Uppdaterad
6 dec 2019

Octopus Demens Nyhetsbrev nummer 1, 2018

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrev

Nyhetsbrev nummer 1, år 2018
****************************************************
Uppsala har startat demensboende enligt LSS.
Hösten 2017 invigde Uppsala kommun ett gruppboende enligt LSS, för yngre personer med demenssjukdomar. De som finns i landet kan räknas på ena handens fingrar. Detta är för mig obegripligt eftersom det kom en Regeringsrättsdom år 2008 att personer med Alzheimers sjukdom med vaskulära inslag och senare också pannlobsdemens (eftersom regeringsrätten inte tog upp överklagandet eftersom det räcker med en dom om förtvining av hjärnceller) hör till personkrets 2 i LSS-lagen. I detta avseende är jag mycket stolt över vad Uppsala kommun åstadkommit.
Jag undrar också hur det kommer sig att Stockholm fortfarande, efter 10 år, är ett sådant ”u-land” när det gäller LSS-boenden för unga med demenssjukdomar, trots all kompetens som finns samlad där. Jag lider verkligen med alla familjer som måste kämpa och jag hoppas att Socialstyrelsen strategier fram till 2022 som kräver mer utbildning av handläggarna, snart ska få genomslag.
Nytt i demensbutiken.se
Lottospel med fyra brickor med fina bilder från Elsa Beskows bilderböcker Tant brun, Tant Grön och Tant Gredelin, Putte i blåbärsskogen. Tomtebobarnen och Blomsterfesten i täppan.
************
Decenniumpaketet. 3 reminiscenskortlekar 240 ”frågekort”, 80 st från varje årtionde, 40-50-60-talet. perfekt för lite yngre med demenssjukdom och som inte kommit så långt i sjukdomen.
Blått kort: 40-talet, Orange kort: 50-talet, Grönt kort: 60-talet
*************
Fiskspelet, en kortlek med 52 kort med en fisksort på varje kort. Trevligt samtalsämne för dem som tyckt om att fiska.
*************
Ny lag i Danmark
I Sverige krävs samtycke vid behandling av personer med demenssjukdomar precis som vid andra sjukdomar, till exempel får en sjuksköterska eller någon som fått delegation att ge läkemedel inte lura i en demenssjuk dennes läkemedel genom att till exempel gömma tabletten under osten eller i filmjölken. Vill personen inte ha läkemedlen så ska man fråga läkaren om läkemedlet är livsnödvändigt och då ska denne också berätta hur man ska ge det om det är livsnödvändigt.
I Danmark är det från 1 januari 2018 tillåtet att gömma medicinen för att den demenssjuke ska få i sig sin medicin.
*****************************
Duschstolar med konstruktionsfel från ett företag
Jag läste i Dagens medicin att duschstolar av modellen Sorrento som tillverkats före 1 juni 2016 har ett konstruktionsfel och måste repareras. Benen på stolarna har gått sönder i flera fall och orsakat olyckor. Läkemedelsverket kräver att tillverkaren Invacare Aquatec åtgärdar.
Kolla upp om någon har dessa duschstolar.
*********************
Den kroniska sjukdomen CTE
Jag läste följande i Illustrerad vetenskap. Forskarna har kommit en bit på väg med att försöka hjälpa dessa patienter. Att få en hjärnskakning är i grunden inte farligt men de som råkar ut för väldigt många hjärnskakningar riskerar att drabbas av CTE (Kronisk traumatisk encefalopati). Det är en sjukdom som påminner om Alzheimer eftersom det är samma äggviteämne tau som frigörs vid hjärnskakningar. En del sporter är överrepresenterade som till exempel amerikansk fotboll där det är mycket närkontakter och även ishockey.
**********************
Ett steg närmare blodprov som diagnossätt
Forskarna jobbar intensivt med att hitta ett enkelt sätt att diagnostisera Alzheimers sjukdom. För några veckor sedan publicerade japanerna en artikel om att det är något på spåren, vilket skulle vara fantastiskt. De har upptäckt att beta-amyloid i blodprovet avspeglar hur mängden inlagrad beta-amyloid ser ut i hjärnan. Nu ska de kolla upp och bekräfta om detta blodprov stämmer överens med ryggmärgsvätskeproven och pet-röntgen. Detta är väldigt spännande forskning.
*********************
Potatisens goda egenskaper
Jag har nyligen läst denna forskning från Skottland om potatisen och dess fördelar. Här nämns även hur bra den är för hjärnan. Potato – A basis for human nutrition and health benefits

https://potatoes.ahdb.org.uk/sites/default/files/Potato%20%20A%20basis%20for%20human%20nutrition%20and%20health%20benefits.pdf
*******************************
Nästa år är det 50 år sedan hon blev överläkare…….
En fantastisk överläkare och min reskamrat på vår föreläsningsresa resa till Japan 1991, där vi även skrev en bok om svensk demensvård. Professor Barbro Beck-Friis har präglat och varit ledstjärna inom geriatrik och demensvård på många sätt. Hunden Baloo på hennes sjukhus, Baltzargården gruppboendet för personer med demenssjukdomar, lasarettsansluten hemsjukvård, startade Silviahemmet, taktil stimulering m m. Professor Beck-Friis har fortfarande uppdrag och är min ledstjärna.
************************