Uppdaterad
6 dec 2019

Octopus Demens Nyhetsbrev nummer 2, 2018

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrev


Nyhetsbrev nummer 2, 2018
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Nationella Demensstrategierna
Den 24 maj år 2018 klubbades äntligen Nationella Demensstrategier igenom i Sverige. Vi var sena för Norge, Danmark och Island har det redan. Jag skämdes faktiskt i höstas när jag blev uppringd från Island av en dam som skulle redovisa på en nordisk konferens vad Sveriges hade för demensstrategier. 7 viktiga områden handlar det om, däribland kompetenshöjning inom alla utbildningar. Undrar när kommunerna får pengar att satsa på sin hemtjänstpersonal. Nu vill man satsa på mobila larm, applikationer i surfplattor och gps i klockor.
Jag vill i det sammanhanget slå ett slag för Minnenas Journal appen, Spotify appen, ordspråksappen, Amazing cat appen och matmusikminnen appen.
Vill passa på att påminna om min bok Handbok om bemötande vid demens. Till Dig som arbetar inom hemtjänsten. Finns på demensbutiken.se för 35 kr ink. Moms.
*********************************
Nyheter i Demensbutiken
Boken om Stig. Denna bok bör alla anhöriga till någon med Lewy Body Demens köpa och läsa. Dessutom bör personalgrupper ha den i husbiblioteket på sina arbetsplatser, det är den första boken om denna sjukdom, skriven av en anhörig.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
En snygg overall med dragkedja i ryggen. Ger intryck av en överdel och korta blårutiga byxor men allt sitter ihop som en hel overall. Den finns även med blommig överdel. Det finns även med randiga överdelar och långa ben med dragkedja i innersömmarna på benen.
*****************************************
Chip inopererat i hjärnan
Jag läste i tidningen Illustrerad vetenskap att nu har de första 20 frivilliga försökspersonerna fått minneschip in opererat i hjärnan. Man fick chipet att skicka elektriska signaler inuti hjärnan som efterliknade de riktiga. De förbättrade minnet med 30 %. Spännande framtidsforskning från University of Southern California i USA.
************************************************
Ny kalenderklocka
Dintido Med, är en ny produkt som utformats utifrån den välkända Dag och Tidklockan som finns i demensbutiken. Den kan ställas in på upp till 6 dagliga påminnelser. Efter en signal syns den text man skrivit in, till exempel Drick ett glas vatten eller ta din medicin. Spännande nytt hjälpmedel som jag ska sätta in på demensbutiken.se.
******************************************************
Stad för äldre
I Michigan i USA har man byggt upp en hel stad för äldre personer. Det kallas i folkmun för en Disneyland för gamla. The Villages heter det och ha till exempel 648 hål för golfbanor i olika stadsdelar. 55+ i hela staden som nu har 124 000 innevånare och växer snabbast bland amerikanska städer. Detta går att läsa mer om i Expressen från den 2 april 2018.
******************************************************
Företag byter namn
Det välrenommerade företaget Athena Nordic har bytt namn. Moveum är det nya namnet som ska läggas på minnet.
*************************************************************
Sjukvård i hemmet
Nu ska Socialstyrelsen från 1 januari 2019 begära in uppgifter från kommunerna vilka åtgärder patienter i den kommunala hälso och sjukvården fått under månaden. De vill mäta kvaliteten på hemsjukvården.
*************************************************************