Uppdaterad
6 dec 2019

Octopus Demens Nyhetsbrev nummer 3, 2018

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrev


Nyhetsbrev nummer 3, år 2018.
********************************************************
Äldres depressioner måste uppmärksammas
Socialstyrelsens nya öppna jämförelser är en viktig läsning. Det är beklämmande att se hur lite forskning och uppmärksamhet som ägnas åt äldre med depressioner. Äldre sköts ofta av vårdcentralerna medan yngre sköts av psykiatrin. Äldre förkroppsligar ofta sin nedstämdhet så att läkarna inte ser den bakomliggande problematiken. Det är trist att se att den vanligaste åldern att begå självmord är män över 80 år.
********************************************************
Balans- och styrketräningsprogram
Eftersom fallolyckor är ett så stort problem i samhället så vill jag uppmärksamma Socialstyrelsens informativa program med bilder och text. https://www.socialstyrelsen.se/SiteCollectionDocuments/traningsprogram-balansera-mera.pdf
*********************************************************
Att hitta Alzheimers sjukdom tidigt
En viktig pusselbit har hittats i jakten på att ge en tidig diagnos. En professor i Lund har tillsammans med forskare från USA och Sydkorea tagit fram en radioaktiv isotop som sprutas in i blodet och sen fäster på äggviteämnet tau i hjärnan. Tau läcker ut från hjärncellerna vid Alzheimers sjukdom. Detta kan sen ses i PET röntgen och man kan se var i hjärnan som äggviteämnet har lagrats mest. Man hoppas att metoden kan användas om några år och den anses säkrare än den metod där man ser plack.
**********************************************************
Nytt i Demensbutiken.se
Minnesspelet ”Svenska djur” består av 18 par stadiga och stora kort med härliga foton av både tama och vilda djur. Med spelet följer ett häfte med fakta om de olika djuren och tips på samtalsfrågor och sinnesstimulerande aktiviteter att göra tillsammans.
***********
Tuggarmband för vuxna. Jag har fått frågor om det finns något som kan användas i slutet av demenssjukdomar, där vissa gärna tuggar på kläder eller suger på knogar o fingrar. Detta armband kan vara ett bra alternativ.
*************
Skogen är ett samla-familj-spel som innehåller 52 kort med bilder på träd, djur, fåglar, bär mm. Passar bra på dagverksamheter. På demensboenden kan ni prata om de olika korten, det är en sak på varje kort, fina färgbilder på djur och växter som finns i den svenska skogen.
************
I Hundspelet ingår bilder på 54 olika hundraser, en på varje kort.
************
En snygg overall med dragkedja i ryggen. Ger intryck av en överdel och blommiga eller rutiga byxor men allt sitter ihop som en hel overall. Fungerar både dag och natt.
*********
2019 års aktivitets-och samtalskalender. Bensinmackarnas dag, grytlappens dag, trädgårdslandets dag, Elvis Presleys dag, skoldansens dag etc. Almanacka med 365 specialkomponerade påhittade temadagar för samtal/ aktiviteter för personer med demenssjukdomar.
Kalendern som började komma ut 2016 blev en succe!
Varje dags tema har kompletterats med några meningar om förslag på samtal eller aktivitet.
**************************************************
Demensvård i Tibro kommun
Demensvården i Tibro kommun har tagits till en spännande nivå sedan 2016. Sveriges Radios reportage om hur vården är organiserad är mycket intressant. Finns att läsa på nätet och finns även reportage i Tidningen Äldreomsorg nummer 4, år 2018. De skriver till exempel att det är samma person som vårdar på korttidsboende som vårdar hemma.
**************************************************
Alzheimers sjukdom - en diagnosskandal.
Sveriges Radio/Uppland, hade under hösten ett reportage som gjorde mig oerhört uppriven och arg. Det handlade om en kvinna som fått diagnosen Alzheimers sjukdom för 10 år sedan och som nu vid grundligare undersökning på UAS visade sig inte ha sjukdomen, utan allt är status quo sedan 10 år tillbaka. Jag vet att cirka 37 % får en demensdiagnos där det istället är något annat MEN det ska inte ta 10 år innan det upptäcks att det inte är en demenssjukdom. Allra helst när personen är mitt i livet och går till läkare regelbundet.
Jag har för övrigt alltid tyckt att läkare måste göra uppföljande test tex MMT, helst varje år. Varför? Jo för att tex läkare ska ha något att gå efter när det gäller möjlig insikt hos den sjuke i en tingsrättsförhandling, om denne ingått något avtal som ifrågasätts av närstående.
***********************************************************
Föräldrabalkens paragraf om anhörigbehörighet
Den nya lagparagraf som kom 1 juli 2017 om anhörigbehörighet, där anhöriga i en förutbestämd ordning får företräda sin sjuke närstående utan fullmakt, har nu specificerats lite mer av svenska bankföreningen.
https://www.swedishbankers.se/media/3494/1710_anhoeriga.pdf
*********************************************************