Uppdaterad
6 dec 2019

Octopus Demens Nyhetsbrev nummer 4, 2018

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrevNyhetsbrev nummer 4, år 2018.
********************************************
Nytt i Demensbutiken
Nu har äntligen hunden Lennart kommit, en brun fin vovve, som fungerar på samma sätt som katten Pysen, dvs den har en påse i magen och är precis lika gosig. Kanske en bra julklapp, beställ nu och leverans innan jul om postgången sköter sig.
**************
Ny bok Gott ledarskap i demensvården, är en bok utöver det vanliga. Den rekommenderas varmt av mig eftersom det är den bästa bok om ledare i demensvården, som jag har läst. Den sätter ord på allt som jag också står för, köp den idag. Ni kommer knappast att ångra er.
**************
En handsydd sjal, specialgjord för personer som har saliv rinnande från munnen. Jag hittade den på en mässa i Holland och blev så förtjust. Den är fodrad och har ett absorberande tyg insytt i sjalen så att den hålls torr. Den knäpps med tryckknappar vid nacken. Jag använder den själv som halsduk eftersom den är såå snygg och tyget faller så snyggt.
*************
EN-knapps radioapparat. Äntligen en radio där du kan ställa in en kanal, sedan räcker det med att trycka på en enda stor synlig knapp ovanpå radion för att få igång den.
******************

2019 års samtals och aktivitetskalender finns nu att köpa. Passa på innan denna tryckning tar slut.
**************************************************
Från första besök till diagnos
Det behöver inte ta flera månader att få en diagnos. Karolinska sjukhuset har infört ett nytt arbetssätt, som gör att det tar 5 dagar att få en diagnos. Specialister gör alla sedvanliga undersökningar och blodprover, psykologtester, magnetröntgen, prov i ryggmärgsvätskan etc. De utesluter botbara sjukdomar mm. Detta sätt att arbeta är direkt hämtat från Holland. Som författare till detta nyhetsbrev kan jag säga att min son bor ju i Holland sedan 15 år och de har mycket i sjukvården som vi borde ta efter i Sverige.
**********************************************************
Mycket spännande forskning
Vi har ju vetat i snart 25 år att det finns en sårbarhetsgen som ungefär 20 % av oss bär på. Den heter APOE4, och gör att vissa av oss har större risk att drabbas av Alzheimers sjukdom än de som ha APOE3 genvarianten.
Det forskarna gjorde i laboratorium var att de bytte ut vissa delar av dna i cellerna och satte dit APOE3 stället. Det som hände var att placken slutade växa och till och med skrumpnade. Denna nya teknik kallas CRISPR och går att läsa om i Illustrerad Vetenskapstidningen. Om denna typ av genterapi vore lösningen så lär politiker världen över börja titta på de lagar som gäller i landet vid genterapi.
************************************************************
Hemsysterskolans fond
Ett upprop till chefer i hemtjänsten ifrån hela Sverige. Det finns medel att söka! Sista ansökningsdag 20 februari 2019.
http://www.hemsysterfonden.se/
*****************************************************************
Visste ni att över 40 % av personer som är äldre än 75 år inte över huvud taget använder internet. Det kan var något att tänka på i denna tekniska värld
Lite kuriosa så här inför ett nytt år. Bolaget Amazons vd har förbjudit PowerPointpresentationer på sina chefsmöten. Han delar istället ut material på mötena som deltagarna ska läsa igenom innan han börjar prata. eftersom våra hjärnor har lättare att ta till sig information skrivna som berättelser.