Uppdaterad
6 dec 2019

Octopus Demens Nyhetsbrev nummer 5, 2009

Klicka här för att gå tillbaka till listan med gamla nyhetsbrev

Nyhetsbrev nummer 5, 2009

****************************************************************

Så kom då äntligen det vi längtat efter ................
Nationella riktlinjer för god vård och omsorg vid demenssjukdom

Två ord att ta fasta på och utgå ifrån, vilka beskrivs i riktlinjerna, är personcentrerad och småskaligt.
www.socialstyrelsen.se
Har redan läst synpunkter där tandläkare tycker att deras specialitet blivit för lite omskriven i riktlinjerna.
Munhälsan är ju mycket primär för välbefinnandet och en svår sak att hantera inom demensvården, dessutom behövs ett nära samarbete mellan den som följer med/tandläkare el tandhygienist när personen sitter i tandläkarstolen. Den personal som känner personen bäst ska följa med till tandläkaren.

.

****************************************************************
Nytt i demensbutiken.se

Vanvård - eller vård av gammal vana.
Denna bok är skriven av två veteraner inom demensvård, Ola Polmé och Marie Hultén. De har beskrivit en mängd autentiska situationer som de kommit i kontakt med genom åren som sjuksköterskor. De kommer säkert att få fullt upp där uppe på barrikaden för de trampar på en del ömma tår, lagen om anställningsskydd ser de som ett hot mot god demensvård.
Ska bli spännande att läsa hur stor genomslagskraft boken får, för den är en brandfackla. Jag hoppas medierna hakar på, så att utbildning och demens som en egen specialitet blir en självklarhet i framtiden och vi slipper läsa om fel utförd omvårdnad av sjukdomar som drabbar var 4-e person.

***********************************************

Ett stort rejält Fiaspel finns också numera i demensbutiken. Det är 50 x 50 cm och har 6 cm höga figurer.

********************************************************

Glömskans spår
En ny skrift i butiken och som är skriven av en dotter. Det är så viktigt att flera närstående berättar om sina upplevelser i samband med demenssjukdomar och möten med professionella. I denna bok ger författaren av de 22 sidorna, utlopp för de känslor och tankar som hon upplevde när båda föräldrarna blev sjuka, mor i stroke och pappa i demens. Författaren Mari Larsson har även några sidor med "bra att veta" som hon vill delge andra närstående.

****************************************************************
Prov i ryggmärgsvätskan allt viktigare för diagnos

Sveriges framsida, som Göteborg sägs vara, är med på den internationella arenan i Journal of the American Medical Association (JAMA).
Forskare därifrån, har sett att äggviteämnena tau, beta-amyloid och fosfo-tau i kombination i ryggmärgsvätskan, ger stöd för om minnesproblemen är på väg att utvecklas till Alzheimers sjukdom. Dessa resultat blir ju en bra hjälp när nya mediciner kommer.
Man har följt 750 personer med mild kognitiv störning (MCI) under mer än 2 år och kan nu se vilka som utvecklar Alzheimers sjukdom vilket blir viktigt när nya läkemedel kommer och för att kunna ställa en diagnos.

***********************************
Ett fantastiskt test finns att läsa om på svenskt demenscentrums hemsida. Testet heter test your memory (TYM) och visar 93 % träffsäkerhet för att kunna upptäcka Alzheimers sjukdom. Det vanliga MMT testet i Sverige visade endast 52 % rätt skriver Magnus Westlander.

****************************************************************

Så har det då hänt igen......

Personer med samma gode man har blivit av med sammanlagt en miljon kronor. Jag brukar alltid säga att jag skulle kunna skriva en bok med titeln " 25 olika sätt att stjäla från en demenssjuk", den skulle som tur är, bli hatad i de flesta kretsar men tyvärr älskad av några. Personer med demens är så utsatta och i behov av andras ärlighet i alla lägen.
Det krävs utbildning på överförmyndarkontoren. så de kan ifrågasätta om det är rimligt att huvudmannen ( i detta fall den demenssjuke) kunde hantera så mycket pengar för eget bruk.

****************************************************************

Ett tips för SPF, PRO m fl

Jag blir så glad när jag läser om danska pensionärsorganisationer som ordnat 30- och 40-talsminnesmuseum och har minneslådor för uthyrning sedan 12 år tillbaka. Det finns ju en del ställen som har lådor för uthyrning i Sverige också men tänk vilken resurs som finns inom alla våra organisationer, Hem och samhälle, PRO, SPF m fl skulle ju kunna göra fantastiska insatser inom minneslådsområdet.

*************************************************************
Det kom ett brev.......apropå min fråga om kliniska adjunkter

Kliniska adjunkttjänster inom kommunen, min tankevärld, har doktorerat in något ämne passande för kommunens äldrevård.
Här kom emellertid ett spännande brev från C B som kommentar till min fråga i förra nyhetsbrevet.

Detta verkar också vara Sveriges enda utbildning till äldrepedagog. De har även en egen hemsida:
www.aldrepedagogerna.seHej Kerstin !
Jag har precis avslutat en tvåårig högskoleutbildning i Malmö till Äldrepedagog. Utbildningen har en stor bredd samtidigt som den har fokus på åldrandet och livsloppsteorier.

Anledning till att jag läste denna utbildning är efter många år inom demensvården var jag ganska trött på att arbeta efter ett medicinskt perspektiv där man fokuserar vid att tillfredställa de primära behoven som att de äldre ska vara hela, rena och mätta och det sociala innehållet kom allt som oftast i kläm.

MVH C B

****************************************************************
Det kom ett pressmeddelande.

Ett varmt grattis till företaget Pharmacell, som äntligen får det erkännande i Sverige som de så länge gjort sig förtjänta av. GISSA var de fått det erkännandet hittills jo i England !! Den intelligenta medicindosan Careousel har jag beundrat sedan 1996 och nu har de blivit nominerade till Swedish Embedded Award, ett pris för bästa konstruktion som innehåller intelligent, inbyggd teknik. Vinnaren koras på Tekniska Mässan i oktober.
Denna fantastiska produkt finns i september i en tredje version, där den fyllda engångskassetten kan levereras direkt från apoteket och sättas in i karusellen. Man kan redan förut få meddelande på mobilen om den sjuke inte tagit läkemedlet.

I och med avregleringen av apoteken och alerta 40-talister så hoppas jag att den äntligen ska slå igenom i Sverige och bli en outstanding konkurrent till apodos för demenssjuka som bor hemma. Undrar hur många piller som trillat på golvet när påsar ska öppnas. Undrar hur många äldre som varit ovänner när de inte kommit överens om hur många doser och vilka piller som är tagna eller inte tagna. Lösningen heter Careousel.

Vid pennan
kerstin Lundström